Friday, February 27, 2009

Google Earth 5.0 (beta) ve Getirdiği Yenilikler!


Google Earth 5.0 beta sürümünü çıkardı bu sürümün yeni özellikleri:

  • Dünyanın dört bir yanından tarihi görüntüler
  • Denizcilik uzmanlarından alınan okyanus tabanı ve yüzeyi verileri
  • Ses kayıtlı basit tur

Onlarca yıllık tarihi görüntülerle küresel değişiklikleri görün

Çevrenizin zaman içinde nasıl değiştiğini merak ettiyseniz, Google Earth şimdi size geçmişe erişme olanağı sunuyor. Basit bir tıklama ile, banliyödeki genişlemeyi, eriyen buzulları, kıyılardaki erozyonu ve daha fazlasını inceleyin.

Okyanusun derinliklerine dalın

Yeni okyanus katmanında, deniz tabanına inebilir, BBC ve National Geographic gibi ortaklarımızın benzersiz içeriklerini görüntüleyebilir ve Titanik gibi 3B gemi enkazlarını keşfedebilirsiniz.

Yollarınızı başkalarıyla paylaşın ve birlikte ilerleyin

Yer işaretlerini bir adım öteye taşıyın ve Google Earth'te serbest biçimli bir tur kaydedin. Tur özelliğini etkinleştirmeniz, Kaydet'e basmanız ve dünyayı seyretmeniz yeterli olacaktır. Yolculuğu kişiselleştirmek için ses kaydı veya anlatım bile ekleyebilirsiniz.

Google earth galerisine burdan bakabilir şurdan indirebilirsiniz.

2008'in En İyi Flash Oyunları

Mochi Media networkünde yer alan flash oyunlar arasında 2008 yılında en çok beğenilen ve oynanan oyunları açıkladı. Bu oyunlar binlerce oyun sitesinde milyonlarca kez ziyaretçiler tarafından oynanmış ve 2008 En İyi 10 Flash Oyun listesinde yer almaya hak kazanmıştır.
Bu listede yer alan oyunları sizler için topladım.
İyi eğlenceler dilerim....

\
Bloons
Ninja Kiwi tarafından yapılmıştır. Bu firma balon patlatma oyunlarının en güzellerine imza atmıştır.
Bir maymun ve bir miktar dart ile hedeflenen sayıda balonu patlatmaya çalışıyorsunuz. Hem beceri hem de strateji gerektiren çok eğlenceli bir oyun.

\

Jane’s Hotel
Realore Studios firması tarafından yapılmıştır. Ticaret oyunlarından hoşlananlar için çok güzel bir oyun. Otel işletiyorsunuz ancak müşterilerin tüm ihtiyaçlarına bizzat koşturmak zorunda olduğunuzu belirtmeliyiz.

\
Bubble Struggle 2
Oyunun yapımcısı Krešimir Cvitanović. 2 kişilik de oynanabilen bu oyunda amaç zıplayan topları vurarak yok etmek ancak her vurulduklarında küçülüp ikiye ayrılan bu toplar ile belirli bir stratejide mücadele etmezseniz onları yok etmeniz neredeyse imkansız.


\
Pizzeria
Flipline Studios
tarafından yapılmıştır.
Bir gün ustanız sizi terkeder ve pizza dükkanını olduğu gibi size bırakır ise ne yapardınız? İşte bu oyun ile bunları yapmanız gerekiyor. Siparişi almak, pizzayı yapmak, servis etmek, hepsi sizin göreviniz.

\
Fancy Pants
Borne Games
tarafından yapılmıştır. Bu oyuna yeni nesil Süper Mario desek pek yanılmış olmayız. Görsel efektleri çok hoş olan bir platform oyunu. Kahramanı çizgilerden oluşuyor ancak hareketleri ve kabiliyetleri müthiş.

\
Tower Bloxx
Digital Chocolate
tarafından yapılmıştır. Gökdelenler inşa ederek şehir oluşturmaya çalışacaksınız ancak göktelenleri hazır katları üst üste koyarak oluşturmak göründüğü kadar kolay değil. Gökdelenleri oluşturup şehrinizin büyüdüğünü görmek size haz verecektir.

\
Cube Crash
Ocean Breeze
firması tarafınan yapılmıştır. Yan yana gelen aynı kutuları yok etmek üzerine olan bu bulmaca oyunu aynı zamanda kutuları yok ederken oluşan güzel görüntü efektleriyle oynayan kişiye ayrı bir mutluluk veriyor.

\
Bricks Breaking
Novel Games
tarafından yapılmıştır. Cube Crash oyunu ile aynı katagoride bir oyun ancak bölümleri temizleyip bir üst bölüme geçmek mümkün. Sadece kutuları tek bırakmamak gerekiyor, tek kalan kutuları temizlemek belirli bir sayıda mümkün.

\
Paris Hilton
Shaun’s Flights
tarafından yapılmıştır. Paris Hilton'u sevmeyenlerin tercih edeceği bir oyun bu. Amaç Paris'i abur cubur ile besleyip şişmanlatmak. Eğlenceli vakit geçirebilirsiniz ancak çok fazla birşey beklememeniz gereken bir oyun.

\
Stunt Dirt Bike
YouGame.com
tarafından yapılmıştır. 2 boyutlu ortamda engellerin ve arabaların üzerinden 4 tekerlekli motorsikletiniz ile geçmelisiniz. Sürücünün pozisyonuna göre motoru dengelemeniz gerekecektir.

ücretsiz e-kitap indirebileceğiniz en iyi 20 site

Günümüzde giderek daha da yaygınlaşan e-kitaplar (e-book), orjinal bir kitabın ele alınıp okunması kadar keyif vermese de, bazı zamanlarda orjinalinden daha kullanışlı olabiliyor.


\

Kullanışlılığını arttıran önemli bir etmen de bu online kitaplara ücretsiz olarak ulaşabilmemiz olacaktır.
işte bu bildiride, rahatlıkla ulaşabileceğiniz ve ücretsiz olarak indirebileceğiniz e-kitapları barındıran en iyi 20 e-book sitesine yer vereceğiz.

1- free-ebooks

\
siteden, ücretsiz e-kitapların yanında e-dergiler de indirebiliyor, dilerseniz sizde bulunanları paylaşabiliyorsunuz. ayrıca site ücretsiz üyelikle kendi kütüphanenizi oluşturmanızı da sağlıyor.

2- Scribd

\
Scribd; Word, Excel, PowerPoint, PDF ve diğer popüler formatların desteklediği online dökümanların paylaşıldığı bir site. bu dökümanları ücretsiz olarak indirebilir dilerseniz de sitenizde yayınlayabilirsiniz.

3- 4eBooks

\
bilgisayar programcılığı üzerine yazılmış online kitaplardan oluşan geniş bir kaynak.

4- ManyBooks

\
bu siteden PDA, iPod ya da eBook okuyucunuz için ücretsiz ekitaplar indirebilirsiniz. sitede 22 bin kadar online kitap bulunmakta ve hepsi de ücretsiz.

5- FreeBookSpot

\
üyelik istemeyen site, 96 kategoriden oluşan yaklaşık 5 bin e-kitaplık arşivinde, arama yapmanıza da olanak sağlıyor.

6- AskSam Ebooks

\
Shakespeare, Lewis Carroll, Charles Dickens, Edgar Allen Poe ve Jane Austen gibi yazarların ücretsiz e kitaplarına yer veren sitede ayrıca politika, yasalar ve hükümet raporları ile ilgili kitaplar da bulunmakta.

7- FreeTechBooks

\
bilgisayar bilimi, mühendislik ve programcılık kitapları, test kitapları ve konferans notlarını ücretsiz ve legal olarak indirebileceğiniz bir site.

8- GetFreeEBooks

\
yasal olarak ücretsiz e-book indirebileceğiniz geniş bir kaynak.

9- FreeComputerBooks
bilgisayar, programcılık, matematik ve mesleki e-kitapların yanında konferans notlarının ve çeşitli derslerin de bulunduğu oldukça geniş ve güzel bir kaynak.

10- KnowFree

\
kullanıcıların ücretsiz olarak e-kitapları değiştirebildikleri, eğitici video ve diğer materyallerin de bulunduğu

11- OnlineFreeEBooks

\
çoğunlukla pdf formatlı ekitapların bulunduğu geniş bir site. sitede şu 9 categori bulunmakta: Automotive Ebooks, Business Ebooks, Engineering Ebooks, Gadget Ebooks, Hardware Ebooks, Health & Medical Ebooks, Hobbies Ebooks, Programming & Technology Ebooks, Sport & Martial Art Ebooks.

12- MemoWare

\
binlerce dökümanın bulunduğu eşşiz bir kaynak. ayrıca sitede, PalmOS device, Pocket PC, Windows CE, EPOC ve Symbian'a kolaylıkla ekleyebileceğiniz özel formatlar da bulunmakta.

13- BluePortal

\

14- OnlineComputerBooks

bilgi teknolojisi, bilgisayar bilimi, Internet, iş, pazarlama, matematik ve fizik ile ilgili sayısız online kitap.

15- SnipFiles

\

16- The Online Books Page

30 binin üzerinde, ücretsiz elektronik kitabların listelendiği bir site.

17- Globusz

\
kolay ve kullanışlı bir e-book kaynağı.

18- Baen Free Library

downloadable science fiction novels
downloadable science fiction novels
ücretsiz indirilebilir bilimkurgu romanlarına yer veren muhteşem bir online kütüphane.

19- eBookLobby

\
iş, sanat, hesaplama ve eğitim kategorilerinde ebookların bulunduğu bir kaynak.

20- BookYards

The Library To The World
The Library To The World
ücresiz e kitapların ve eğitim materyallerinin bulunduğu bir site.

Google News Türkçe servisi

\
google news'in birçok internet devi gibi maalesef Türkçe dil desteği bulunmuyordu, herhalde sitemlerim kulaklarına gitmiş olacak ki google haberler servisi beta olarak yayına girmiş. google haberler servisine news.google.com.tr ya da news.google.com/news?ned=tr_tr adreslerinden ulaşabiliyorsunuz. Ancak google.com in english'de olduğu gibi google.com.tr'nin üstte google servisleri kısmında haberler linki bulunmuyor şuan için, bunu da beta olmasına yorabiliriz herhalde. google haberler servisi 200 haber kaynağından haber çekmekte. Haber böülmleri şu şekilde sıralanıyor:

google haberler hepimize hayırlı olsun!

gog.is: kolay ve kısa aramalar

google
google
bir çok link kısaltma servisi var ama bu çok farklı gog.is google aramalarınızı kısaltıyor. bunun için sitesine girmenize gerek yok mesela googlede bildirgeç kelimesini aramak istiyoruz bunun için http://gog.is/ ' in sonuna "bildirgeç" yazıp tıklamamız yetiyor yani siteye falan girmeden http://gog.is/bildirgeç yazarak arama linkimizi oluşturmuş oluyoruz.

bu basit ve kullanışlı özelliğinin yanında alternatif arama linkleride oluşturabiliyoruz. birden fazla kelime aratıcaksak örnek olarak şöyle yazabiliyoruz;
http://gog.is/remove,windows,spyware.
http://gog.is/install ubuntu.
http://gog.is/what/is/love.
ayrıca googlede dükkan, kitap, haberler, finans, wikipedia ve filmler için linkler oluşturabiliyoruz onlar ise şöyle;
google shopta ipod aramak için
http://gog.is/shop:ipod.
kitap aramak için
http://gog.is/book:poetry.
Google hakkında haberleri aramak için
http://gog.is/news:google.
google finansta arama yapmak için
http://gog.is/stock:apple.
direkt wikipedia'da arama yapmak için
http://gog.is/wiki:leo laporte
direkt imdb'de film araması yapmak için
http://gog.is/movie:slumdog.
Yani kısaca googlede, wikipedia'da, imdb'de yapacağımız aramaların linkini kısaltabileceğimiz bunun için her hangi bir siteye girmeye gerek duymayan bir servis linkin sonuna direkt olarak elimizle istediğimiz kelimeyi yazarak arama yapmış oluyoruz hemde linkleri kısaltmış oluyoruz,

404 hata sayfaları harika

google'da hevesli hevesli bir şey ararken "işte aradığım budur" diye tıklarsınız linke ve karşınızda 404! gördüğünüz anda tüm hevesinizin kaçmasına neden olan 404 hata sayfalarını bir de böyle görün.

\
\

\
\
\
smashing magazine'in derlediği bu muhteşem listenin tamamı ise burada.

yeni bir gmail labs: multiple (çoklu) inbox!!

gmail labs: multiple inbox

Gmail'den yeni bir labs uygulaması: "multiple inbox", yani aynı ekranda birden fazla gelen kutusu. ilk bakışta biraz saçma gelebilir. ama tersine oldukça kullanışlı. uygulama özetle şunu yapıyor: gelen kutusu ekranını panellere ayırıyor.

gmail labs: multiple inbox
gmail labs: multiple inbox
gmail labs: multiple inbox

örneğin: bildirgeç adında bir etiketimiz var. kodaman diye ayrı bir etiketimiz daha var. biz bu etiketlerimizi gelen kutusunda ayrı panellerde görmek istiyoruz. adımlarımız şu şekilde:
  • gmail labs sekmesindeki multiple inbox bölümünü aktive ediyoruz.
  • daha sonra ayarlar kısmında multiple inbox adında bir sekme göreceksiniz. buradan hangi panellerin görünmesini istiyorsanız yazıyorusunuz. bu ister label'lar olur, ister "yıldızlı" mailleriniz olur, ya da "taslaklar"ınız olabilir.

  • mesela "bildirgeç" ve "kodaman" etiketlerini görmek istiyoruz. pane 0: is:bildirgec ve pane 1: is:kodaman şeklinde yazar isek artık gelen kutumuz 3 panel e bölünmüş olacaktır. (gelen kutusu, bildirgeç ve kodaman)
    gmail labs: multiple inbox
    gmail labs: multiple inbox
  • yine bu bölümden diğer ayarlarıda isteğinize göre yapabilirsiniz. panellerin nerede görüneceğine max. kaç mail görüneceğine vs.

gmail resmi blog sayfası
gmail

Fences: harika bir masaüstü organizatörü

\
Sadece windows'da çalışan Fences (Çitler), karmakarışık masaüstünüzü kutulara bölüyor ve türlerine göre ikonlarınızı içlerine yerleştiriyor.

Windowblinds yazılımından tanıdığımız Stardock firmasının ürünü olan Fences, kişisel kullanım için ücretsiz.

İlk kurduğunuzda masaüstünüzü organize etmek üzere bir teklifte bulunuyor, ama kabul etmek zorunda değilsiniz. Kendi kutularınızı ve biriktirme mantığınızı kurmakta serbestsiniz.

\

Ekran görüntülerinde Lifehacker'de bu yazılımı tanıtan The-How-to-Geek isimli arkadaşın Fences öncesi ve sonrası masaüstünün durumunu görebilirsiniz.

En güzel özelliklerden biri de masaüstünüzün üzerinde boş bir yerde çift tıkladığınızda bütün ikonlarınızı gizlemesi.

Lifehacker'da görülmüştür.

Thursday, February 26, 2009

Cebit Euraisa & Cebit Hannover başlıyor!

,

biz bilişim sektörü sakinleri için yurdumuzun en önemli organizasyonu için geri sayım başladı! Avrasya'nın en büyük iş platformu Cebit bilişim euraisa 2009, 7 - 11 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek.

\
Yerli ve yabancı iş heyetlerini en yeni bilişim teknolojileri ile tanıştıracak olan fuar, kapsamlı bir bilgilenme platformu oluşturmak amacıyla iş ve sivil toplum kuruluşlarının etkinlikleri ve özel projelerle zenginleştirilecek. Ürünlerin yanı sıra bilişim teknolojilerinin kullanım alanlarına ilişkin farklı örnekler, farklı bakış açıları ile sunulacak

Diğer taraftan CeBIT Hannover 2009 da 3-8 Mart tarihleri arasında, ziyaretçilerini ağırlayacak.

Peki Fuara 230 küsür gün kala, siz neler bekliyorsunuz Cebit Eurasia 2009'dan? Özellikle önceki yıllarda katılım sağlayanlardan cevap vermelerini istiyorum. Hatırlatıcı olması açısından geçen yılın cebit değerlendirmesini şuradaki yazıda bulabilirsiniz.

Türk Piramitleri

piramit
piramit

Google'de bir anda karşıma çıkan bu bilgi beni oldukça şaşırttı ve doğal olarak biraz da heycanlandırdı. Bu heyecan ve şaşkınlığım gectikten sonra biraz araştırmaya başladım ve bu bilgileri sizinle paylaşmak istedim.

Çin sınırları içinde bulunan bu piramitleriTürkler'in yaptığı tahmin edilmekteymiş ve bu, batılılar tarafından gizlenip inkar edilmeye çalışılıyormuş. Ama durum daha fazla gizlenememiş ve asıl ilginç olan ise Mısır'daki piramitlerden daha eski olduğuymuş ki bu doğruysa Mısırlıların piramit inşaat etmesini eski Türk medeniyetlerinden öğrenmiş olma olasılığı ortaya çıkıyor.

Mısır'daki en eski ve Keops Piramiti'nden (168 metre) yaklaşık iki kat büyük Türk piramiti dediğimiz piramitlerden bir tanesine "BEYAZ PİRAMİT" deniyormuş ve 300 metre yüksekliğindeymiş. Şu anki Çin Halk Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan, Xian şehrine 100 km uzaklıkta, Qin Ling Shan dağlarında Türkler tarafından yapıldığı düşünülen irili ufaklı yaklaşık 100 piramit varmış.

Uçağın Çekmiş Olduğu Fotoğraf
Uçağın Çekmiş Olduğu Fotoğraf

Beyaz Piramit'in ikinci dünya savaşında Çin'e yardım malzemesi taşıyan bir C-54 uçağı tarafından çekilen görüntüsü ilk defa 1957 yılında Life dergisinde yayınlanmış. Piramitleri araştırmak üzere 1994 yılında bölgeye giden
Alman bilim adamı Hartwig Hausdof kendi koleksiyonundan birkaç resmin halka açılmasına izin vermiş. Aslında bu sözler Alman bilim adamının da bu bilgiyi gizlemeye çalıştığını göstermektedir.

Çoğu Türk araştırmacı yazarları bu piramitlerin Türkler tarafından yapıldığına emin gibidirler. Çinliler piramitlerin bulunduğu alanı yasak bölge ilan etmişlerdir. Bu nedenle Piramitler içerisinde bulunan Mısır medeniyetinden çok daha ileri bir teknikle mumyalanmış olan cesetler ve Ön-Türkçe yazıtlar üzerinde araştırma yapılamamaktadır.

Türk Bilim adamı Kazım MİRŞAN yaptığı araştırmalarda Ön-Türk uygarlıkları tarafından OT-OĞ olarak isimlendirilen Ön-Mısır'a M.Ö 3000 yıllarında Doğu Anadolu'dan Isub-Ög yazısının gittiğini tespit etmiştir. Kazım MİRŞAN'ın bugüne kadar anlamı çözülemeyen 184 adet mısır hiyereglofin Ön-Türkçe olarak okumuş olduğu ve mumyalama tekniklerinin yine M.Ö. 3000'li yıllarda Altaylarda geliştirildiği düşünülürse Piramit inşa teknolojisinin Eski Mısır'a Ön Türkler Uygarlıkları tarafından öğretildiği sonucuna ulaşılmakta demektir.

Şu an Çinli yetkililer bölgeyi inceletmiyormuş; yasak bölge ilan etmişler ve piramitlerin üstü toprakla kapanmış. bu toprağın üstüne de yaz kış yeşil kalan ağaçlar dikilmiş. dikilmiş diyorum çünkü ağaçlar çok düzgün bir hizada ve daha tam büyümemişler. Bu çinlilerin o bölgeyi gizlemeye çalıştıklarının kanıtı olarak gösterilebilir. Herhalde İleride üstü orman olan küçük bir tepe görüntüsü alarak kimse tarafından fark edilmeyecektir diye düşünmüşlerdir.


Ağaçlandırılma Yapılmış piramit

İkinci Dünya savaşından bu zamana kadar piramit
incelenmemiş, incelenmediği gibi de korunup temizlenmemiştir. Hatta piramitin yanına gitmeye çalışan bilim adamları piramite yaklaştırılmamış. Ama piramitin yanında tarım yapılmaya izin verilmiştir. Bu görüntüler aslında her şeyi açıklıyor; piramitlerin yok olup gitmesi için çalışılıyor gibiler.

Piramitin yanında tarim yapılıyor.
Piramitin yanında tarım yapılıyor.
Uydu Görüntüsü
Bölgenin uydu görüntüsü

Umarım daha geç olmadan ileride gerekli araştırmalar yapılır.

Konu hakkında videoyu buradan izliye bilirsiniz.
Başka bir sitedeki yazıyı da buradan okuyabilirsiniz.

Adsense'te yeni özellik

Google Adsense yeni reklam türünü hizmete açtı. Şimdilik sadece Kuzey Amerika'da bulunan ve hesapları ingilizce olanların kullanımına açıldı fakat yakın zamanda her yayıncının kullanımına açılacaktır. Yeni hizmetin adı; Alanlar için Adsense. Sitemizdeki içerik bulunmayan sayfalarda Adsense tarafından reklam gösterimi yapılmaktadır. Örneğin 404 hata sayfası yerine burada adsense reklamları görüntülenmektedir. Mesela x.com/makale adresinde bir yazınızı yayınladınız ve bazı sitelerde adresini paylaştınız, yazıyı kaldırdığınız zaman adresi paylaştığınız sitelerden yazıya ulaşmaya çalışan kullanıcılar yazı bulunamadı sayfası yerine adsense reklamlarıyla karşılaşıcaklar, bu da başka bir yerden gelir elde etmenizi sağlayabilir.

\

mail listelerinde arama yapın markmail.org

\

markmail.org kaynak oluşturan e-mail listelerinde yazılmış e-mail'lerin taranması, arşivlenmesi ve meta-datası ile birlikte sergilenebilmesi için kurulmuş bir arama servisi. sorulara cevapların daha kolay bulunabildiği, kimin hangi konuda uzman olduğunun daha kolay anlaşılabildiği bir servis olma iddiasında.

şurada yaratıcısı Jason Hunter ile yapılmış bir o'reily röportajı var.

\

Servis bir yıldır yayındaymış ve indexlenmiş 4 milyon mail'den 36 milyon mail'e ulaşmışlar. Arayüzü çok kullanışlı, neredeyse outlook express'e benziyor. aradığınız şey hangi listede konuşulmuş, kimler en çok bu konuda yazmış, bu listede hangi muhabbetin parçasıymış şıp diye görebiliyorsunuz.

İşini google'dan daha iyi yapan markmail, yakında google tarafından satın alınmasın da ne olsun.