Thursday, October 1, 2009

tarayıcıları karşılaştırdık

Bildiğiniz gibi 2003 yılında Netscape'in çekilmesi sonucu Microsoft, Internet Explorer'ın %93'lük rekor kullanım oranıyla tekel haline gelmişti. ancak bunu sağlarken o dönem içerisinde Internet Explorer 6'ya ürünü çıkardığı 2001 yılından bu yana tek bir çivi bile çakmaması yüzünden, öncülüğünü Mozilla'nın Firebird'ın (sonradan Firefox oldu) üstlendiği, sonrasında Opera Software'in geliştirilmiş Presto Layout Engine ve son olarak Google'ın, GNU Webkit temelli Chrome isimli tarayıcısını koymasıyla patlak veren, yeni standartlara uyumlu web tarayıcısı savaşı yeniden patlak vermişti.

Bu sefer savaşta saf kaybeden kısım Internet Explorer idi. Çünkü her ne kadar eklenti yapısı sistem bazlı da olsa ve XUL'in yetmediği yerlerde ActiveX hala çatır çatır işini yapsa da yeni getirilen CSS2, CSS3, HTML 5 gibi yeni standardlara uyum sağlayamıyordu.

Web Tasarımcılarının bir kısmı da, sonuçta IT sektöründe çalıştığını unutup, "Müzisyen mantığı ile" iş yaptığından, mootools, Jquery gibi kütüphaneler de "kendilerini kalıplara soktuğu için" pek kullanmak istemiyorlardı. Sonuçta herkes kendi bilgisini konuşturmak isteyince, standartlar arası yaşanan uyumsuzluk, özellikle çıkan tasarımların görüntülenmesinde ve yeniden konfigüre edilmesinde büyük külfetler çıkarıyordu. Ayrıca Internet Explorer'da eklentilerin özellikle "Araç çubuğu - toolbar" biçiminde sunulanların çoğununda Internet üzerinde reklamcılık ve istatistik tutan firmalara ait ürünler performansa olumsuz etkileri ve dışarı bilgi sızdırması da, tarayıcının kötü ünlenmesine sebebiyet vermişti.

Bunu düzeletmek ve en azından günümüzde yaygın kullanılmakta olan teknolojileri düzgün görüntüleyebilmek için, Internet Explorer 8'i Acid2'ye uyumlu hale getirme çalışmaları başlamıştı. Eklentileri ise onaylayarak, tek yerden indirmek için ieaddons.com'u kurmuştu.

Ancak, Microsoft'un aldığı tüm bu önlemlerde, özellikle kimi kullanıcıların bilgisayarlarını "Merdivenaltı ÖzFormat Bilgisayar, Otomotiv, İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti" gibi yerlere teslim edildiğinden, oradaki kişilerin telkin ettiği "Güncelleme yükleme, makine şişer - patlar" benzeri yanlış inanışlardan ötürü gereken güncellemelerin yapılamamasından, insanların büyük bir kısmı bu tip güncellemelerden haberdar bile olamıyorlardı.

Sonuçta gün itibariyle bile hala IE6 IE 7 ve IE8'den oluşan karma bir Internet Explorer çorbası web'de dolaşmaya başladı.

Ve Internet Explorer'ın kullanım oranı %65 civarında olunca, Google hem uyum sorunlarını gidermek hem de kendi kullandığı "layout engine"in kullanımını artırmak için (malumunuz Google Chrome kullanım oranı %10'lara bile gelemedi), Internet Explorer'a Google Chrome özellikleri ekleme yolunda bir adım atmaya karar vermiş ve süper bir sonuç ortaya çıkmış:

Google Chrome Frame

Bu yazılım, bir ek olarak Internet Explorer'ın içine kuruluyor ve istendiğinde sayfalarınızı Internet Explorer içinden Google Chrome altyapısı kullanarak gezmenizi sağlıyor.

Tarayıcı üzerinde sorun çıkarmadan rahatlıkla kurulan bu ek, fazla bir iş yükü çıkarmıyor ve gerektiğinde eklentileri IE'nin eklentiler panelinden rahatlıkla kapatılabiliyor.
kurulan eklentiler
kurulan eklentiler

Resmin Tam boyutu için buraya tıklayın.

Bu eki isterseniz kullanıcılara yama olarak yükletebilir, sonrasında da websitelerini gezmeden önce, sitenin başına cf: ekleyerek gezdirmek isteyebilir veya bunu registry ayarı olarak insanlara sunabilirsiniz.

Ürün, henüz bir araç çubuğu veya ön ayar ile gelmiyor.
Kullanım Yöntemleri ise şöyle:

cf:http://www.google.com (google chrome frame i adres satırıyla kullanma yöntemi)

Veya websayfanıza gömeceğiniz belli kodlarla da Google Chrome Frame'i yükletebilir veya tarayıcının algılamasını sağlayabilirsiniz. Buradan

Ya da siteyi ziyaret eden kişinin Internet Explorer'ında Google Chrome Frame yüklü değilse, bunu otomatik algılatıp bir seferde yükletme şansınız da vardır. Buradan

Google Chrome Frame için Ayrıntılı bilgi Buradan

İlgili Tanıtım videosu (Youtube) ise buradan (sizi temin ederim IE6 ile Acid3 testinden 100/100 aldığınızda siz de başlarda durumu garipseyeceksiniz.

Umarım, bu haber gibi geliştiricilerin ve kullanıcıların işine yarayan diğer koalisyon-geliştirme haberlerini daha sık duyarız.